Natrag

Bijenale crteža Pula 2023.

Potresena, flomaster, tuš, akril, 70x50cm, 2023.

Bijenale crteža Pula 2023.

Sudjelujem na izložbi s crtežom Potresena, 70 x 50 cm u tehnici flomaster, tuš i akril. Izložba je otvorena 16.09. - 18.10.2023. Postav bijenala organiziran je u tri pulske galerije: Galerija DAI-SAI, Gradska galerija Pula i galerija HDLU-a Istre.

Sudjelujem na izložbi s crtežom Potresena, 70 x 50 cm u tehnici flomaster, tuš i akril. Izložba je otvorena 16.09. - 18.10.2023. Postav bijenala organiziran je u tri pulske galerije: Galerija DAI-SAI, Gradska galerija Pula i galerija HDLU-a Istre.

Crtež sam počela stvarati 2021. godini no zbog raznih obaveza završila sam ga ljetos.
Emocionalno izmorena od pandemije korona virusa i velikog osjećaja nesigurnosti, dodatno me uznemirio potres 28.12.2020. koji se je jako osjetio kod nas doma.
U mojim snovima preklapaju se slike iz medija, užasa koji se dogodio, sa strahom i projekcijom naše kuće srušene u nekom budućem potresu.  


Postav bijenala crteža 2023. organiziran je u tri pulske galerije: Galerija DAI-SAI, Gradska galerija Pula i galerija HDLU-a Istre.

Sudjeluju autori iz Hrvatske i inozemstva. Selektori E. Borkovsky, M. Marin i B. Žižović izabrali su 166 autora .

„Crtež je najstarija likovna tehnika, npr. potez po pijesku; paljeni štapić ili prst umočen u pepeo za špiljski crtež i sl. Crtež kao skica, kroki, studija, prethodi mnogim načinima likovnih iskaza: slikarstvu, kiparstvu, grafici, arhitekturi, dizajnu, grafitu, karikaturi, animaciji, tetovaži, scenografiji,

kartografiji, administraciji, psihijatriji... Crtež može egzistirati kao samostalno likovno djelo. Ekspresivno crtanje vizualizira ideje/emocije koje postaju vidljive ilim opipljive“.

Projekt je pokazao da mnogi umjetnici njeguju crtež provjeravajući ga tematski i tehnološki. U suvremenosti umjetnici eksperimentiraju s metodama i materijalima, miješanjem medija, pa je razlika između crtanja i slikanja ponekad zamagljena. U projektu je većina radova plošna, no ima i nekoliko

trodimenzionalnih ostvarenja te video-radova. Tek nekoliko djela može označavati ideju skice, ali većina su gotovi radovi za koje je izabran način crteža, bez obzira na to koje su materijale i tehnologiju autori odredili za realizaciju. Iako prevladava prepoznatljivost tema pojedinih djela, tu su i radovi koji bježe k

nadrealnom, apstraktnom iskazu. Većinu određuju artističke vizualizacije vezane za recentno povijesno vrijeme. Uz dokumentarističke, tu su iskazi osobnih situacija, individualnih stanja, iniciranje polemike, propitivanja... Ponekad su vizualizirani kao karikaturalne situacije, ali i kao dramatične scene.

Radovi Otvorenog bijenala crteža u Puli 2023. su selektirani. Osmišljena djela s višeslojnom porukom imala su prednost pri odabiru. Kao i kod dosadašnjih tematskih projekata, nadamo se da će promatrač imati što vidjeti i doživjeti na izložbi predstavljenoj u tri galerije u Puli. Zahvaljujemo svim suradnicima i

pokroviteljima, a nadasve autorima na aplikacijama jer bez umjetnika svijet bi bio siromašan i ogoljen."

Eugen Borkovsky


Iz medija:

Glas Istre

Akademija-art.hr