Natrag

Godišnja izložba Kreativne likovne radionice IRPO 2019./2020.

Godišnja izložba Kreativne likovne radionice IRPO 2019./2020.

Zbog epidemiološke situacije s epidemije korona virusa izložba Kreativne likovne radionice iRPo 2019./2020. održana je virtualno. Izložbu je objavljena na webu POU Samobor, Galerije Prica i njihovom FB profilu.

Zbog epidemiološke situacije s epidemije korona virusa izložba Kreativne likovne radionice iRPo 2019./2020. održana je virtualno. Izložbu je objavljena na webu POU Samobor, Galerije Prica i njihovom FB profilu.

VIRTUALNA IZLOŽBA

 

Petnaesta izložba Kreativne likovne radionice poseban je događaj jer će se po prvi put održati u virtualnom svijetu. Tijekom proljeća 2020. godine u Hrvatskoj i svijetu život je bio izmijenjen uslijed pandemije COVID-19. Aktivnosti likovne radionice zbog socijalnog distanciranja i izolacije ljudi su preseljene u virtualni svijet interneta. Poneki radovi i projekti od autora ostali su nedovršeni i potreban je nastavak rada u radionici radi njihova dovršenja. Željeno očekujem povratak stvaranju u radionici. Ovogodišnja virtualna izložba se sastoji od radova koji su nastali u prostoru radionice od rujna 2019. do sredine ožujka 2020. godine.

Posebni naglasak rada radionice je bio na crtanju. Crtež je osnova likovne misli. Crtež može biti samostalno umjetničko djelo, ali često je crtež početna misao ili skica umjetnika za sliku, grafiku ili skulpturu. Polaznici likovne poduke su vježbali crtanje po promatranju; mrtve prirode, stolice kao pripreme za ŠPUD i odljeva antičkih glava kao pripreme za Likovnu akademiju. Od crtačkih materijala polaznici su koristili olovku, ugljen, tuš i flomaster. Boji su se posvetili kroz slikanje akvarelom, temperom i kolažem, izražavajući se kroz maštu ili po promatranju. Isprobali su i tri različite grafičke tehnike. Plošni tisak su upoznali kroz monotipiji, duboki tisak kroz tehniku suhe igle i visoki tisak kroz tehniku linoreza. Trodimenzionalno oblikovanje radili su uglavnom modelirajući glinu tijekom izrade malih skulptura i reljefa, a ponekad i uporabnih predmeta. Prostorni crtež su polaznici upoznali savijajući žicu radi oblikovanja portreta ili maske.

Neke od tema kojima su se bavili su veduta Samobora, maske, kasice-prasice, najdraži lik iz crtića, autoportret, životinje, vaze, Mirko Svemirko, nakit i još puno toga… Ideja i tema bilo je još, ostale su zamrznute u vremenu i čekaju strpljivo u ateljeu.

Umjetnost je nešto što čovjeka u najvećoj mjeri razlikuje od ostatka živog svijeta. Naša mogućnost apstraktnog razmišljanja i pretakanja misli u glazbu, pisanu riječ, glumu i likovnu umjetnost je veličanstvena i pruža osjećaj sreće i zadovoljstva. Bez umjetničkog izražavanja svijet bi bio dosadnije i jednoličnije mjesto. U doba izolacije i socijalnog distanciranja, u trenutku kada smo imali mogućnost vidjeti upoznati život iz drugog kuta, manje užurbanog, kreativnost je nešto što je pružilo zadovoljstvo mnogim ljudima, bilo kao konzumentima ili stvaraocima.

Zato budimo kreativni, budimo svoji, drugačiji, jedinstveni i posebni!

A za kraj misli našeg poznatog umjetnika Miroslava Šuteja:

„Umjetnost je teško kopanje. Bez svakodnevnog traganja ništa se ne nalazi.“

Irena Podvorac