Natrag

Izložba Kreativne likovne radionice iRPo 2021. u Galeriji Prica Mala dvorana

Izložba Kreativne likovne radionice iRPo 2021. u Galeriji Prica Mala dvorana

Šezdesetak malih i velikih ljubitelja likovne umjetnosti na ovoj godišnjoj izložbi predstavlja se sa svojim najboljim radovima nastalim u različitim tehnikama crtanja, slikanja, grafike, kiparstva i keramike.

Šezdesetak malih i velikih ljubitelja likovne umjetnosti na ovoj godišnjoj izložbi predstavlja se sa svojim najboljim radovima nastalim u različitim tehnikama crtanja, slikanja, grafike, kiparstva i keramike.

Galerije Prica - najava izložbe


Radi Samobor o otvorenju izložbe - članak pročitajte na LINKU.


Prilog Televizije Zapad s otvorenja izložbe pogledajte na LINKU.


„Sve ima svoju ljepotu, no svako to ne vidi.“ Konfucije

Protekla godina je bila izazovna u cijelom svijetu. Pandemija korona virusa dotakla je naše živote i promijenila shvaćanje svijeta u kojem živimo. Granica osobne slobode se smanjila i trenutno više vremena provodimo sami, u obitelji i prirodi... Užurbani život se usporio i pojavilo se vrijeme i mogućnost za kreativnim izražavanjem.

Vizualna umjetnost temeljna je komponenta ljudskog iskustva koja odražava svijet i vrijeme u kojem živimo. Umjetnost nam može pomoći da razumijemo svoju povijest, kulturu, život i iskustva drugih na način koji se ne može postići drugim sredstvima. Zamislite svijet bez umjetnosti. Bez glazbe, bez filmova, bez slika, bez crteža, bez skulptura, bez knjiga, bez dizajna itd. Svijet bi bio vrlo dosadno mjesto za život. Trenutne radosti, čak i u teškim okolnostima, često dolaze kroz umjetnost i kreativno izražavanje.

Kreativna likovna radionica u pandemijskoj godini pokušala se prilagoditi trenutku. Tijekom jeseni 2020. godine stvarali smo u grupama poštujući stroge epidemiološke mjere. Drugi lockdown u studenom 2020. godine nas je zaustavio i radionica je s dijelom polaznika prešla na individualnu nastavu i rad u ateljeu. Ciklus rada u grupi i individualnih satova nastavio se izmjenjivati ovisno o stanju epidemije. Individualni rad, još je više omogućio „brušenje“ vještine crtanja ili modeliranja na jednom radu i po nekoliko tjedana. S ponosom mogu reći da je vidljiv napredak u razvijanju vještine od početka radionice do sada.

Na radionici, pažnju smo posvetili crtanju kao osnovi svih ostalih likovnih medija. Polaznici su učili stvarno gledati i vidjeti svijet oko sebe. Crtačku vještinu razvijali su promatranjem sadrenih antičkih skulptura, crtanjem motiva iz svakodnevnog života i biljaka. Slikarske i grafičke tehnike stvarali smo iz mašte i fantazije. Kod modeliranja skulptura i izrade keramičkih upotrebnih predmeta koristili smo glinu. Ona ima jedinstvenu terapeutsku kvalitetu koja smiruju i uzemljuje. Kvaliteta gline je da lako mijenja oblik, oblikuje se oduzimanjem i dodavanjem mase. Eventualne pogreške ili promijene u dizajnu se lako korigiraju. Polaznik tijekom rada dobiva osjećaj kontrole nad uspjehom svog projekta što poboljšava samopoštovanje i samoizražavanje, jer može vidjeti da pogreške neće zaustaviti njegov napredak. Pogriješiti tijekom rada je neophodno za samopoboljšanje i kvalitetniji rad u budućnosti.

Na izložbi možete vidjeti radove u različitim tehnikama crtanja (olovka, tuš, ugljen), slikanja (akvarel, tempera, kolaž), grafike (linorez, monotipija i suha igla), kiparstva i keramike (glina i gips, žica).

Želim se zahvaliti svim polaznicima Kreativne likovne radionice iRPo na povjerenju iskazanom u pandemijskoj godini, imaginaciji i ljubavi prema kreativno vizualnom izražavanju. Igrajte se s raznim materijalima i u budućem razdoblju. Igra je važan element u umjetnosti i u našim životima.


Izložbu možete pogledati u galeriji Prica- Mala dvorana, Trg Matice hrvatske 6, 10430 Samobor. 


Radno vrijeme Galerije Prica:
utorak – četvrtak 9 – 14h
petak 13 – 19h
subota – nedjelja 10 – 17h