Natrag

Otvoreni pulski bijenale crteža 2021.

Empty, 50 x 70 cm, folmaster, tuš, 2020.

Otvoreni pulski bijenale crteža 2021.

Sudjelujem na izložbi s crtežom Empty, 50 x 70 cm u tehnici flomaster. Selekciju Umjetničkog savjeta HDLU-a Istre prošlo je 97 autora. Izložba je otvorena 17.09. - 06.10.2021. u Galeriji HDLUI u Puli.

Sudjelujem na izložbi s crtežom Empty, 50 x 70 cm u tehnici flomaster. Selekciju Umjetničkog savjeta HDLU-a Istre prošlo je 97 autora. Izložba je otvorena 17.09. - 06.10.2021. u Galeriji HDLUI u Puli.

Otvoreni pulski bijenale crteža 2021.

Crtež (engl. drawing, franc. dessin, njem. Zeichnung, tal. disegno) je grafički prikaz oblika na nekoj površini. U širem smislu slika predmeta ili pojava, rađena pomoću grafičkih sredstava linijom, znakom, mrljom. Kombiniranjem čistih linija, spajanjem crta i mrlja, kontrastom crnog i bijelog, efektom svjetla i sjene postiže se linearnost, odnosno plastičnost crteža. Upotrebljava se uglavnom jedna boja, no nisu rijetki crteži u različitim bojama. Crtež je način univerzalnog izražavanja i stariji je od pisane riječi. Razvijao se između utilitarnih primjena s jedne strane i čiste fantazije s druge, dok nije postao bitan faktor figuralne umjetnosti (Enciklopedija likovnih umjetnosti).

Nula dies sine linea poznata je sintagma grčkog slikara Apellesa iz Kolofona (IV. stoljeće pr. Kr.). Veliki crtač i dvorski slikar Aleksandra Velikog, čije riječi i anegdote o njemu navodi Plinije Stariji u svom djelu „Naturalis historia“, smatrao je da je kontinuitet u likovnom stvaralaštvu, ili drugim riječima svakodnevno crtanje i slikanje, osnova umjetničkog obrazovanja.

Likovne discipline ne mogu se zamisliti bez crteža kao osnove, početka, bilo u slikarstvu, kiparstvu, grafici ili arhitekturi.

Umjetnički crtež može biti početna studija ili završeno djelo.

Materijali koji se koriste kao podloga za crtež raznovrsni su. U paleolitiku je prva podloga bila kamen, stijena pećinskog čovjeka, danas u svijetu suvremenog umjetničkog izraza medij za crtež može biti gotovo sve: kamen, opeka, kosti, drvo, bakar, željezo, sve vrste metala, svila, bilo koje platno, papir, voda, svjetlo itd. Likovna sredstva crteža su kontura, volumen i mrlja. Konturom, čistom linijom, umjetnici se služe od antike do danas (linearni crtež). Volumen se postiže kontrastima, svjetlom i sjenom, to je takozvana crtačka modelacija. Načini modeliranja crteža su šrafurom (grafika), plohama (ugljen i meka guma) i sl. Nježniji tonovi postižu se tekućim crtačkim materijalima (lavirani tuš, graduiranjem jedne boje – grisaille). Prijelaz s linearnog i plastičnog crtanja na tonsko izvodi se tehnikom sfumato. Mrljama su rađeni oni crteži kojima je osnova boja ili ton.

Ovaj projekt artikulira crtež kao likovnu disciplinu, a autori imaju potpunu slobodu odabira teme.


Iz medija o izložbi: Link na Glas Istre

HDLU Istre o izložbi: Link na članak

Video otvorenja izložbe: Link na video