Natrag

Skice

Nekoliko crteža tušem i trodimenzionalnih malih skica (terracotta, porculan, bakar) razrade ideje za skulpturu Cvjetna Venera

Nekoliko crteža tušem i trodimenzionalnih malih skica (terracotta, porculan, bakar) razrade ideje za skulpturu Cvjetna Venera

Ovom prijavom realizirat ću novu skulpturu koja se nadovezuje na prethodni rad (Kako sam prolistala). Skulpturu sam zamislila kao cvijet koji, kao u Hans Christian Andersenovoj bajci Palčici, u središtu ima djevojku. Nju zamišljam kao Veneru, božicu ljubavi i plodnosti, kao simbol sjemena. Sjeme kao nova jedinka, nova nada, novi životni ciklus. Inspiraciju za oblikovanje nalazim u jednom od najstarijih poznatih keramičkih predmeta na svijetu. Paleolitskom simbolu plodnost Veneri iz Dolní Věstonice.

Skulptura će biti instalacija dvaju materijala. Metala i terracotte. Od čelične konstrukcije će biti građen cvijet. Savijane, rezane i oblikovane čelične šipke spojit ću suvremenim aparatom za zavarivanje mig 200 Hugong. U sredinu te konstrukcije postavit ću Veneru kao sjeme koje klija. Izradit ću je od gline. Glina će se modelirati na geristu. Po završetku oblikovanja napravit ću sadreni negativ. U gipsani kalup kvečati ću crnu glinu kako bi dobila pozitiv. Dijelovi lisnatih formi će biti djelomično izrađeni od porculana, glazirani i pozlaćeni. Nakon perioda sušenja (minimum mjesec dana za velike predmete, jer u slučaju nedovoljne prosušenosti rad eksplodira u paljenju) rad će se dodatno obraditi brušenjem rašpama. Venera će biti biskvitno paljenja na 950°C. Patiniranu engobama i glazurom će biti drugi put paljenje preko 1200°C. Tako glina postane kamenina i upojnost vode je manje od 3% što će omogućiti izlaganje skulpture u vanjskom prostoru. Kako bi skulptura postigla željenu visinu do 200 cm, terracottni dio će biti izrađen od nekoliko dijelova koji će se nakon paljenja spojiti u cjelinu. Atelje je opremljen suvremenom keramičkom peći i alatom za postizanje željenih efekata. Početne dvodimenzionalne i minijaturne trodimenzionalne skice ideje možete pogledati na linku.
Po završetku projekta skulpturu i proces izrade ću prezentirati javnosti.

Kako sam prolistala, 2022., porculan, glazura, zlato, 12 x 11 x 14 cm Autoportret koji govori kako sam prolistala kao biljka u proljeće. Gubitak majke, nesigurne financije, pandemija, puno toga me smrvilo, zgnječilo. Skupljam dijelove, tražim se, rane cijele, osjećam kako rastem, pupam, listam i ideje naviru. Nakon kreativne pauze i blokade, emotivnog pucanja za vrijeme korone, okružujem se zelenilom, napokon osjećam kako se vraćam korijenima, sabirem, i konačno snovi su mi veći od strahova.